Деликатно нещо е душата

Димитър Динев

Деликатно нещо е душата
Димитър Динев
Постановка: Боян Иванов
Превод: Боян Иванов
Сценография: Елица Георгиева
Художник: Елица Георгиева
Участват: Любомир Кънев, Венцислав Петков, Георги Стефанов, Крум Берков, Тихомир Благоев, Радомир Андонов, Ралица Константинова, Цветана Благоева, Кадри Хабил, Йовко Кънев, Борислав Веженов
Град в Австрия. Българи – строители са изпаднали в критична ситуация по време на  работа. Една драматична случка изведнъж отключва у тях изблика на разнообразни действия, чувства, спомени, бунт и самота.

В превъзбуденото им съзнание  животът им се завърта в карнавален кръг, където смеха и сълзите  се смесват в пъстра трагикомична картина: този им живот зигзагообразно се е движил от  миговете на голяма радост и голяма тъга. Българския характер в емиграция се оголва до краен предел от низостта до  страстната мечта, от подлостта до гордото достойнство.

Така в най-новата си пиеса драматургът Димитър Динев /”Кожа и небе”-„Аскеер” за драматургия-2007, „Къщата на съдията”/ ни представя една остра, гротескно -карнавална кардиограма на развилнелите се чувства и мисли в душата на съвременника, душа, за която зрителят наистина може да възкликне като един от героите на пиесата: ”Деликатно нещо е душата!”, иронична парафраза на Йовковия възглас: ”Боже, колко мъка има на тоя свят!”

Град в Австрия. Българи – строители са изпаднали в критична ситуация - по време на работа техен колега си сваля защитната каска, бива ударен в този момент от голяма тежест и умира. Те отиват на погребението му и изведнъж драматизмът на ситуацията отключва у тях изблик на разнообразни действия, чувства, спомени, бунт и самота. Разнасят трупа на своя приятел из апартамента, само и само той да не се чувства изолиран от почерпката в негова чест. В превъзбуденото им съзнание животът им се завърта в карнавален кръг, където смехът и сълзите се смесват в пъстра трагикомична картина: този им живот зигзагообразно се е движил от миговете на голяма радост и голяма тъга. Българския характер в емиграция се оголва до краен предел от низостта до страстната мечта, от подлостта до гордото достойнство.

ДИМИТЪР ДИНЕВ е роден през 1968 г. в Пловдив. Завършва немска езикова гимназия в Пазарджик. През 1990 г. емигрира в Австрия. Завършва философия и руска филология във Виена. Пише на немски език. Участва в множество литературни  конкурси и печели престижни награди. Романът му „Ангелски езици”, публикуван през 2003 г. от издателство „Дойтике”-Виена, влиза в десятката на най-продаваните книги в Австрия. През 2006 г. излиза българският му превод. Автор е  на сборника с разкази „Светлинка под главата”, издадена и у  нас през 2008 г. Автор е и на пиесите „Кожа и небе”, поставена във Виенския театър”Рабенхоф”. През 2007 г. получава наградата ”Аскеер” за съвременна българска пиеса. „Къщата на съдията” е поставена през 2007 г. в знаменития Бургтеатър. Същата пиеса  е номинирана за наградата за съвременна българска драматургия –„Аскеер-2008”.

         През 2007 г. получава награда на Австрийската филмова академия за сценарий с работно заглавие ”Старата Европа”. От 2008 г. е лектор в тази Академия.

         Пиесата ”Деликатно нещо е душата” има премиера на 4 май 2008 г.във Фолкстеатър-Виена.