Селекция за Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ 2021

Селекция за Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ 2021

Трима творци ще си съперничат за титлата „най-добър млад театрален режисьор“ от 27 до 29 октомври в Русе. Селекционер за четвъртото издание на конкурса беше театроведът Тинка Николова. Тя имаше възможността да изгледа над 30 представления, отговарящи на условията посочени в статута на Националния конкурс „Слави Шкаров“. Спектаклите и техните режисьори, които тя посочи като финалисти са „Бесове“ от Албер Камю по романа на Фьодор Достоевски, постановка Снежина Танковска, режисьор Боян Арсов, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, „Владимир“ от Матяж Зупанчич, режисьор Николай Кенаров, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, ТМПЦ – Варна и „Мерсие и Камие“ по романа на Самюъл Бекет, режисьор Ростислав Георгиев, Театрална работилница „Сфумато“.

Община Русе отново ще подкрепи провеждането на конкурса, носещ името на режисьора Слави Шкаров, чрез програма „Култура“. Тази година той щеше да навърши 80 години и именно на тази годишнина е посветено четвъртото издание от основните организатори – Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе и Сдружение „Артеа“.

Слави Шкаров е голямата творческа емблема на Русенския драматичен театър. За него вече са написани две книги, зали в театрите на Русе и Сливен са наименувани на негово име. Най-близките му приятели и до днес, всяка година се събират в София на рождената му дата и продължават да си говорят за него, продължават да поддържат в душите си заветите на неговото  режисьорско изкуство. В русенската трупа от 1969 до 1988 г. той направи своите ярки, забележителни спектакли „Босилек за Драгинко“ от К. Илиев, „Кръчмата под  зеленото дърво“ от П. Ковачик, „Амадеус“ от П. Шафър,  „Кошници“ от Й. Радичков, „От земята до небето“ от Н. Русев и още много други. 
Всички новини