Криворазбраната цивилизация

Добри Войников

Криворазбраната цивилизация
Добри Войников
Постановка: Александър Беровски
Сценография: Александър Беровски
Костюми: Първолета Чавдарова – Летиция
Участват: Венцислав Петков, Мариана Крумова, Кристиана Ценкова, Ясена Господинова, Надя Банчева, Тихомир Благоев, Борислав Веженов, Йовко Кънев, Крум Берков, Кадри Хабил
ПИЕСАТА ,

която е една от първите творби, с които започва развитието на родната драматургия и родния театър по време на Възраждането.

ТВОРБАТА,

в която много ярко и силно се показва силата на българина да се надсмее над собствените си слабости, над собствените си лъжливи увлечения и глупави подражания; да погледне критично на света, но и на собствените си нрави – процес, който го изживяваме и днес, тръгнали по пътищата на Европа.

ПОРАЖДА СМЯХ,

който и днес възниква при лудешкото ни препускане по света, искайки да бъдем колкото се може по-бързо европейци и да забравим българските си маниери. В този смисъл викът на един от героите от комедията на Войников: ”Да живей цивилизацията!” и днес е актуален, предизвикващ смях и размисъл.

КОМЕДИЯТА,

която по емблематичност и съвременна актуалност се нарежда до такива вечни творби като „Бай Ганьо” на Алеко Константинов или „Големанов” на Ст. Л. Костов, разкриваща вечни и „непреходни” кривици в нашия национален характер. Затова винаги сред цивилизацията/ днес – глобализацията/, ние все нещо криво ще разбираме.